Ce este o gradină senzorială?

Proiect gradina senzoriala

Grădinile senzoriale sunt puternic influențate de cultura orientală. Pentru a-și îndeplini scopul, este foarte important să fim atenți la unele detalii.

De exemplu, textura plantelor, care este variată pentru a amplifica tactul. Fântânile și cascadele sunt folosite pentru a stimula auzul.

Pentru a stimula vederea, este esențial ca plantele să prezinte frunze și flori de diferite forme și culori. Simțul mirosului este stimulat de parfumul si aroma plantelor, se recomanda amplasarea florilor comestibile și ierburilor aromatice.

Inițial, în anii 1990, acest tip de mediu multisenzorial a fost creat pentru a lucra cu persoanele cu deficiențe de vedere, oferind stimularea altor organe de simț neafectate și un mediu mai liniștit, cu sprijinul psihologic necesar pentru a face față limitărilor acestora.

În prezent, obiectivul principal este promovarea sănătății, fie că este îmbătrânirea sănătoasă și activă, fie menținerea abilităților și reabilitarea motrică, cognitivă și senzorială a persoanelor cu oarecare deficit în aceste abilități, autonomie și inițiativă, stima de sine, sau doar contact cu natura și integrarea simțurilor, în zilele noastre puțin stimulate, din cauza rutinei stresante din viața de zi cu zi.

În viața cotidiană, omul are tendința de a percepe totul prin ochi, de parcă celelalte simțuri ar fi adormite. Funcția grădinii senzoriale este de a recupera aceste simțuri, reînviind percepția adormită.

proiectproiectproiectproiect

Proiect Gradina Senzoriala Arad

Proiectul consta in construirea unei gradini senzoriale in judetul Arad. Scopul nostru este acela de a creea un loc unde toti copiii pot interactiona.